Ebesa Architects

House Smith

building
Description

A house is a live space and its function is to carry its residents through time and space. The footprint of the house is a linear arrangement in plan, section and elevation. A visual axis from streetscape to landscape is articulated by the timber foot path under a concrete suspended canopy running from street side – through the entrance lobby – ending in the landscape facing the dam. The building mass is a composition of three tectonic boxes: the utility box facing the street, connected with a passage to the living box – facing the dam and the golf course, with the privacy box stacked on the living box The design intention was to achieve an abstract concrete materiality.

Location

Kempton Park, Gauteng, South Africa

Status

Completed

Year

2018