HOME    |    PROFILE    |    PORTFOLIO    |   STAFF   |   CONTACT
Civic Centres
Health Facilities
Office : Commercial
: High Rise

Housing Schemes
Police : Schools : Justice
: Churches : Libraries

Industrial : Naval
Design Guidelines

Electricity Head Office
Ebesa is proud to be the architects for the redevelopment of a 20 000 m² semi-industrial site into sustainable A-grade office accommodation, thus promoting the Green Building Council of South Africa and global objectives of “promoting sustainable development and the transition of the property industry towards sustainability”.
Construction was completed in August 2013 and is one of the few sustainable projects in the country to have achieved a 5-Star As-Built Rating (South African Excellence). Continuing the drive for more sustainable design Ebesa is in the planning phase of its second green building in Cape Town. It is currently registered with the Green Building Council of South Africa and awaiting a 5-Star Design rating.

A vd Waldt Old Age Home
Frail Care & Medical Facility

BJ Vorster Building
- Stellenbosch

Fintrust Building
- Bellville

Tijger Park Offices
- Buildings 1, 2, 3 & 5

Tyger Valley Office Park
- 2 Office Blocks

7 Mispel Street
- Petroleum Agency SA

MacDonalds & Standard Bank
- Tyger Valley

The Bridge Commercial
and Office Centre
- Durban Road

124 Edward Street Offices
- Tyger Valley

The City of Cape Town’s new Electricity Head Office in Bloemhof is one of the few sustainable buildings in the country to have achieved a Five Star As-Built Rating, and the first Municipal Building to be accredited by the green Building Council of South Africa (GBCSA).

The project comprises of a new five storey office complex configured around a central glazed atrium and includes a parking basement, two hundred seat auditorium, a cafeteria with supporting bar as well as outdoor eating and recreational areas. A roof garden with panoramic views of the city offers walking trails and function areas.

The project is located on a brownfield site and did therefore not require the disturbance of previously unused land. Only indigenous, water wise landscaping (growing naturally in the area) have been introduced. The building design incorporates an extensive photo voltaic renewable energy plant. PV panels are mounted on the roof of the building and are also used as shading elements for a large external parking area.

Implementing good environmental management and monitoring practices during construction, such as re-use of topsoil and waste recycling, as well as the excellent performance of the energy and water saving systems enabled the building to obtain an As Built-Certification of Five Stars (South African Excellence).

Sustainable building features further include:
• Major energy and water uses are sub-metered and controlled by a centralized Building Management System (BMS). Water meters have been installed that will alert maintenance teams to allow for prompt leak detection.
• Smart lighting controls, motion sensors and timers linked to the BMS have been installed to automatically turn off lights, and a special control system dims the lights according to the amount of daylight present in a space.
• A grey water recycling system reduces potable water use for flushing of toilets and urinals, and water efficient fittings have been installed throughout.
• The building’s usage statistics are displayed in the public atriums to encourage further energy and water savings.
• Furniture, fittings, finishes, paints, carpets, composite wood products and sealants have been carefully selected to have low or no VOC or Formaldehyde content.
• Cycling and related shower facilities have been provided for staff and visitors to encourage cycling as a preferred mode of transport.
• The design maximises the amount of natural light entering the building and also provides external views to all occupants.
• Facades were designed to deflect wind as well as traffic noise from the adjacent N1 highway.
• Materials were selected that are locally produced, recycled and low maintenance (face brick and off-shutter concrete).

© Ebesa Architects (PTY) Ltd 2010
Website design © Inspiral Design 2010